Článek

Jóga a aromaterapie

Dvě odlišné oblasti, které pomáhají zlepšit fyzické i duševní zdraví, uvolnit napětí, posílit imunitu, harmonizovat tělo i mysl. JÓGU vnímáme jako nádherný projekt rozvoje a zdokonalení celé lidské osobnosti.

Dvě odlišné oblasti, které pomáhají zlepšit fyzické i duševní zdraví, uvolnit napětí, posílit imunitu, harmonizovat tělo i mysl. JÓGU vnímáme jako nádherný projekt rozvoje a zdokonalení celé lidské osobnosti. Cílem jsou stavy vědomí, štěstí, harmonie, rovnováhy. Jóga spojuje pohyb, dech, meditaci, což má mnoho pozitivních účinků na nervový, oběhový, trávicí, hormonální a pohybový systém.

AROMATERAPII lze definovat jako řízené používání éterických/esenciálních olejů, tedy rostlinných silic, k udržování, podpoře a zlepšení fyzické i psychické pohody. Aromaterapie je druhem alternativní medicíny, který používá rostlinné těkavé látky za účelem ovlivnění mysli, nálady nebo zdravotního stavu. Do těla pronikají více cestami, z nichž nejznámější vede přes čichovou sliznici. Při přijímání účinných látek éterických olejů nosem, dochází velmi rychle k ovlivnění naši mysli, nálady i duševního stavu.

Jóga a aromaterapie jsou sice odlišné oblasti, mají však podobné cíle. Vzájemně se mohou doplňovat a podporovat. Jak jóga, tak aromaterapie využívají dech. Používáním éterických/esenciálních olejů při jógové praxi intenzivněji podpoříte záměr jógy - uklidnění, povzbuzení, harmonizaci.

Horní část nosní dírky - tzv. nosní štěrbina, je velmi citlivá na vůni. Vůni cítíme jen při bezprostředním kontaktu molekul vonné látky s našimi čichovými receptory. Čichová štěrbina je vystlána zvláštním epitelem složeným z čichových buněk, které reagují na vůně kolem nás. Tyto buňky jsou spojené s mozkem, který schraňuje “signály” a naše vědomí vyhodnocuje vjemy.

Práce s dechem - PRÁNÁJÁMA - je velmi úzce spojená s ovlivněním psychiky člověka, takže pránájámu můžeme chápat i jako jakýsi nástroj psychohygieny. Techniky pránájámy mohou dodávat energii a zlepšovat vitalitu člověka či vyvažovat jeho nervové systémy, uvolňovat mysl a tím vším adepta připravovat na efektivní vstup do meditace.

Praktikováním jógových ásan a dechových cvičení jste vstoupili na osmistupňovou stezku poznání sebe sama.  V každé pozici - ásaně je potřeba se uvolnit, povolit všechny svaly. Právě vědomý dech nám nejvíce pomůže setrvat v pozici a užít si ji. Éterické/esenciální oleje můžete cíleně použít při jogových asánách, podpoří a pročistí nejen dech. Přidáním vhodných olejů při cvičení Hathén - aktivujete a pročišťujete všechny oblasti plic. Mikročástečky éterických olejů se díky plnému dechu dostanou i do plicních sklípků. Tato skutečnost je velmi ceněná lidmi s astmatem, prospívá dospělým i dětem.

Aromaterapii můžeme využít i při pokročilém praktikování jógy. Například cestou podle elementů, kdy volíme oleje podporující energii jednotlivých elementů. Nejinak je tomu při praktikování čakrální jógy, kdy používáme vhodné esenciální směsi, které pomohou harmonizovat nejen čakry a energetické dráhy - nádí, ale i endokrinní žlázy…

Vhodnou kombinací ásan a vůní dochází k intenzivnímu, dokonalému propojení s mentálními a duchovními úrovněmi naší existence.

Zkuste při své praxi provonět prostor olejem z borovice, eukalyptu, meduňky, kadidla, pelargonie, pačuli, vetiveru nebo esenciální směsí. Pomocí oleje je můžete aplikovat i na tělo, nebo jako parfém na oblečení. Jejich účinky vám budou dělat společnost po celý den.

Nezapomeňte však, že méně je více. Při józe vnímáte vůně podstatně intenzivněji, jste více vnímaví, otevření.

Vědomý, klidný a procítěný dech je klíčem k harmonizaci celého „Já“. I toto mají jóga a aromaterapie společné.

Michaela Švorcová